Variation er sexlivets krydderi

Variation er sexlivets krydderi af psyko- og familieterapeut Anja Kaas

Hvad er din livret? Nogle vil måske sige andesteg med hele pivtøjet. Sødt, surt, salt, knasende osv. ”Åh, hvorfor får vi ikke det hver dag?”

Det er der selvfølgelig mange grunde til, men en væsentlig faktor er, at selv den mest festlige menu ikke kan stå distancen, hvis den bliver hverdagsagtig. Pludselig vil vi finde andestegen og de knasende chips kedelige, og vi vil længes efter noget andet.

Vi har brug for variation i vores liv på mange områder. Et vigtigt sted er i vores sexliv. Her tænker jeg ikke på variation af partnere, nej – vi har sagt JA til hinanden for livet. Men hvis vi skal undgå alt for mange længsler efter noget andet, så har vi brug for variation i måden vi er sammen på, i ordene vi siger, i måden vi kysser og rører ved hinanden på. Vi har den store tryghed i at vi er sammen for resten af livet, og det skal vi fylde ud med variation og lækre krydderier.

Både vi og vores sexliv ændrer sig med tiden.

Når vi mødes er vi måske i 20’erne, og vi elsker vildt og længe, og vi kan ikke får nok af hinanden og der må gerne være lyd på (men måske tør vi ikke endnu). Vi er nysgerrige og fantasifulde.

I 30’erne er vi ofte udmattede af babyskrål og pligter og vi har brug for den trygge og lange omfavnelse, mens vi stille og roligt falder i søvn. Vi har sex engang imellem, men det skal være stille, så de små ikke vågner. Fantasien ligger bagest i skabet og samler støv.

Fra 40’erne er de kære børn måske ved at være teenagere og sover hos vennerne, JUHUU så skal der ”danses” på bordene, eller hvad man vælger at kalde det. Der bliver pludselig tid til sex og der er plads til at sætte lyd på. Vi har været sammen så længe, at vi godt tør. Der er måske buler på kroppen, der ikke var der tidligere, men glem det. Fra nu af får I mere og mere tid til hinanden. Børnene bruger mere og mere tid sammen med deres venner, og I to skal prioritere hinanden. Det er ikke deres skyld, hvis I ikke elsker med hinanden.

Hvordan krydrer vi?

Uanset i hvilken fase vi befinder os, har vi brug for variation i vores sexliv.

Find modet til at prøve nyt sammen med den ”gamle” ægtefælle. Tal om fantasier, se romantiske fim, udlev nogle af jeres længsler. Prøv at vær nøgne sammen i nogle timer, uden at det absolut er inde i sengen. Gå rundt i huset nøgne. (Her forudsætter jeg selvfølgelig, at børnene ikke er hjemme, gardinerne er rullet ned, yderdøren er låst og telefonen er på lydløs). Det sætter gang i adrenalinen, hvis man går rundt sammen og er nøgne. Man pirres og fristes. Det bedste man kan blive fristet af er ægtefællen, for der er fuld tilladelse til at handle på fristelsen. Det giver en ekstra dimension at lytte til musik mens I elsker. Nogle bliver mere frie og andre slapper mere af, når der lyder noget dejligt blødt musik i baggrunden. Måske kan det hjælpe nogle til selv at turde sætte lidt mere lyd på nydelsen. Massageolier og cremer er også midler, der kan hjælpe til at berøringer af kroppen bliver noget af det mest fantastiske. Kærtegn udenpå kroppen kan vække lysten til at blive kærtegnet indvendig.

Benyt jer af den tillid og tryghed der er i et langt ægteskab. Åbn jer op for hinanden og for variation og forkælelse af hinanden. I udvikles gennem livet, jeres smag og lyst ændrer sig. Vær nysgerrige på hvad I kan lide i den periode I er i nu. Giv jer selv lov til at nyde hinanden på mange forskellige måder.

Rigtig god fornøjelse.